Руският президент Владимир Путин натисна Лукойл и останалите 9 най-големи

...
 Руският президент Владимир Путин натисна Лукойл и останалите 9 най-големи
Коментари Харесай

Путин замрази цената на горивата в Русия

 Руският президент Владимир Путин натисна " Лукойл " и останалите 9 най-големи съветски производители на нефт и горива да замразят цените на горивата. Според подписаното съглашение с държавното управление фирмите ще задържат равнищата на цените от началото на юни 2018 г.
Поскъпването на петрола на международните пазари " напълно не значи, че ние сме длъжни да осигурим същата свръхпечалбата и вътре в страната ", съобщи Путин на заседание с членовете на държавното управление в понеделник. В същото време той окачестви ценообразуването на горивото в Русия като пазарно. " Така или другояче тази сфера би трябвало да се контролира ", отсече Путин. Той помоли вицепремиера Дмитрий Козак да рапортува по какъв начин се работи за преодоляването на цените на петролните артикули в страната. " Ситуацията е нормализирана, цените са замразени и те ще се задържат по този начин, отчитайки инфлацията и измененията в данъчното законодателство до края на март ", рапортува Козяк..

В случай, че петролните компании не съблюдават съглашението, е допустимо като последна мярка да се вкарат експортни мита за нефт и петролни артикули, предизвести вицепремиерът.

Той също по този начин заяви, че на Федералната антимонополна работа е поръчано до края на годината да ревизира веригите от самостоятелни бензиностанции в районите и да откри дали има монополна доминация на локалните пазари. Ако такива бъдат открити, ще им бъде препоръчано също да подпишат съглашение за заледяване на цените. Независимите бензиностанции заемат 62% от пазара на петролни артикули и доста постоянно, макар огромното им количество, притежателите са едни и същи и работят в нарушаване на антимонополното законодателство, сподели Козяк.

Междувременно ТАСС осведоми, че междинните цени по бензиностанциите в страната на бензин Аи-92 и Аи-95 от 5 до 9 ноември тази година са се повишили с 2 копейки и с 1 копейка до надлежно 41.72 рубли и.44,8 рубли за литър. Дизеловото гориво е поскъпнало с 8 копейки. до 45.58 рубли за литър.

Подписаното съглашение значи, че в търговията на едро 1 литър бензин А95 не трябва да надвишава 42.77 рубли (0.56 евро/1.10 лева.), а дизелът - 43.11 рубли (0.57 евро/1.12 лв). Под напън от Кремъл на 31 октомври Министерството на енергетиката, антимонополната работа, петролните компании и самостоятелните преработвателни предприятия се договориха да стабилизират цените на пазара, в това число да съгласуват с закрепени размери и цени доставките за търговия на едро и дребно. Споразумението планува още от 1 януари 2019 година повишаването на горивата да не надвишава 1.7% (без да се регистрира покачването на Данък добавена стойност от 18 на 20%). От 1 февруари цените ще се индексират в границите на годишната инфлация, която в бюджета е планувана да бъде 4-4.6%.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР